Switzerland menyedari mereka bukan pasukan pilihan menentang Portugal menjelang aksi pusingan 16 Piala Dunia Qatar.

Tidak ada kekurangan kejutan di Qatar 2022, termasuk Portugal tewas 2-1 perlawanan kepada Korea Selatan.

Switzerland tidak memerlukan kenangan yang panjang untuk mengimbas kembali kemenangan mereka sendiri menentang Portugal. Ini adalah pertemuan ketiga antara kedua-dua pasukan pada 2022, dengan Haris Seferovic menjaringkan gol tunggal dalam kemenangan 1-0 dalam pertemuan terakhir mereka dalam Liga Negara-Negara.

Malah, Switzerland juga menewaskan Portugal 2-0 dalam satu-satunya pertembungan sebelum ini pada kejohanan utama di Euro 2008.

“Kami tahu bagaimana untuk menewaskan mereka,” kata Xherdan Shaqiri. “Ini akan menjadi permainan yang sama sekali berbeza.

"Terdapat lebih banyak tekanan untuk kedua-dua pasukan, dan sesiapa yang kalah akan pulang. Ini akan menjadikan permainan lebih menarik.

“Portugal adalah pasukan pilihan, tetapi kami melihat contoh Argentina [menentang Australia] yang semua orang menjangkakan mereka mempunyai permainan yang mudah dan mereka menghadapi banyak kesukaran.

"Sama seperti Australia menimbulkan masalah kepada Argentina, kami boleh menimbulkan banyak masalah kepada Portugal."

Switzerland tidak pernah memenangi tiga perlawanan dalam satu-satu Piala Dunia, tetapi mereka meraih enam mata dalam Kumpulan G kerana hanya perbezaan gol yang memisahkan mereka daripada pasukan kegemaran sebelum kejohanan Brazil.

Mereka tidak mara ke suku akhir sejak menganjurkan kejohanan itu pada 1954, walaupun Portugal sendiri hanya melepasi peringkat ini dua kali.

Sememangnya, kemenangan terakhir Selecao di Piala Dunia (tidak termasuk penentuan sepakan penalti) adalah pada perlawanan peringkat 16 terakhir menentang Belanda pada 2006.