Fabio Capello memuji persembahan Lionel Messi dan Kylian Mbappe untuk Argentina dan Perancis dalam, separuh akhir Piala Dunia Qatar masing-masing.

Gandingan yang beraksi bersama Paris Saint-Germain itu telah menjadi bintang utama kejohanan di Qatar, dan akan bertembung dalam aksi final Ahad ini dengan trofi Piala Dunia menjadi rebutan.

Bagi Messi, ia adalah peluang untuk mengutip penghormatan utama yang telah dielakkan sepanjang kariernya, manakala bagi Mbappe ia adalah peluang untuk mempertahankan mahkota yang dimenanginya di Rusia pada 2018.

Bekas bos England Capello mengucapkan kata-kata baik untuk kedua-dua lelaki itu, mengatakan mereka adalah tokoh penting dalam mengemudi pasukan mereka melalui kemenangan masing-masing ke atas Croatia dan Maghribi.

"Messi dan Mbappe membuat perbezaan [dalam separuh akhir mereka]," katanya.

"Messi menghasilkan permainan yang hebat dan Mbappe tiba dua kali dengan agresif sepanjang perlawanan, dua percubaannya telah membantu pasukan mendapatkan jaringan menentang Maghribi."

Capello percaya Messi tidak selalu menunjukkan percikan sebelum perlawanan separuh akhir yang mengagumkan menentang Croatia.

"Messi kembali menjadi Messi," tambahnya. "Ia hanya terhasil ketika perlawanan Argentina-Croatia. Sebelum perlawanan itu, dia hanya berjalan di sekitar padang."


Capello menikmati Piala Dunia kali ini dan menganggap aksi final ini adalah kemuncak yang paling ditunggu-tunggu di seluruh dunia.

Pengendali kelahiran Itali itu menambah, "Ia adalah Piala Dunia yang bagus. Jurulatih tidak memberi ruang kepada lawan mereka dan saya telah melihat perhatian yang besar terhadap perincian.

"Pemain tiba dengan segar dan banyak berlari. Pemain tiba pada pertengahan musim semasa, jadi mereka semua segar.

“Kami telah melihat [Piala Dunia] sebelum dan tahap persaingan yang baik, berbeza dengan ketika Piala Dunia biasanya diadakan pada bulan Jun apabila pemain sudah keletihan.

"Kedua-dua pasukan dalam perlawanan akhir adalah pasukan yang mampu mencapai tahap yang lebih tinggi daripada segi teknikal. Saya fikir ia akan menjadi sangat sukar untuk menjangkakan siapa yang bakal menjadi juara. Saya tidak tahu bagaimana ia akan berakhir."

Messi dan Mbappe terikat dalam perlumbaan untuk Kasut Emas dengan lima gol setiap satu menuju ke perlawanan terakhir kejohanan itu.