Reece James telah mengesahkan harapannya untuk bersaing untuk England di Piala Dunia sudah berakhir.

Pemain pertahanan Chelsea itu mengalami kecederaan lutut bulan lalu dan kelihatan tidak mungkin pulih tepat pada masanya untuk membuat keputusan untuk Qatar, dengan Gareth Southgate akan menamakan skuad Three Lionsnya minggu lalu.

James enggan berputus asa, menegaskan dia akan melakukan segala-galanya untuk tampil, tetapi semalam pemain berusia 22 tahun itu mengakui dia tidak akan kembali cergas pada masanya.

"Hancur," kata James di media sosial.

“Sejak saya mengalami kecederaan lutut, saya mengetahui penampilan di Piala Dunia akan menjadi sukar, tetapi saya sentiasa berasakan terdapat kemungkinan itu beraksi.

“Saya telah bekerja lebih keras daripada yang pernah saya fikirkan untuk memberikan diri saya peluang terbaik untuk pergi dan benar-benar percaya saya boleh membantu pasukan.

“Saya menghargai ada risiko untuk kedua-dua pihak kelab dan England tetapi ia adalah satu yang saya sanggup untuk melakukan apa sahaja.

"Semoga berjaya kepada rakan senegara yang lalin. Saya akan kembali tidak lama lagi. Jaga keselamatan dan berikan yang terbaik."James telah kini dalam senarai bersama rakan sepasukannya di Chelsea dan bek sayap, Ben Chilwell, yang telah mengalami kecederaan hamstring.

Kyle Walker juga diragui kerana masalah perut.

England bukan satu-satunya pasukan yang dilanda kecederaan kepada pemain yang berpotensi penting sejurus sebelum kejohanan.

Perancis, yang skuadnya akan disahkan pada hari Rabu, tanpa Paul Pogba dan N'Golo Kante, manakala Timo Werner tidak akan beraksi untuk Jerman.

Sementara itu, Sadio Mane dilaporkan menjadi keraguan besar selepas mengalami kecederaan fibula ketika bermain untuk Bayern Munich Selasa lalu.