Ecuador mengetepikan Byron Castillo daripada skuad Piala Dunia bagi mengelakkan "sekatan yang tidak adil" di sebalik Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) memberi lampu hijau buat pertahanan itu.

Castillo menjadi subjek pertikaian selepas Chile dan Peru mengadu kepada Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) bahawa dia tidak layak untuk mewakili Ecuador dalam kempen kelayakan.

Federacion de Futbol de Chile menyerahkan bukti bahawa Castillo sebenarnya dilahirkan di Colombia dan bukannya Ecuador, seperti yang tercatat dalam dokumen rasminya.

FIFA, bagaimanapun, menolak kesemua pertuduhan itu Jun lalu dan sekali lagi pada September lalu berikutan kehadiran bukti baru apabila Chile dan Peru mengheret kes berkenaan ke CAS untuk rayuan lanjut.

Begitupun, perbicaraan bulan ini memutuskan "tiada pelanggaran peraturan mengenai proses perlawanan kelayakan telah berlaku", sekali gus membolehkan Ecuador dan Castillo bebas untuk bersaing di Qatar.

Tetapi semalam, Ecuador yang menjadi salah satu pencabar tuan rumah, Qatar, di peringkat kumpulan enggan mengambil risiko apabila menggugurkan nama Castillo dalam skuad 26 pemain.

Persekutuan Bola Sepak Ecuador berkata dalam satu kenyataan: "Proses yang perlu kami lalui bukanlah mudah, lebih-lebih lagi buat pemain itu sendiri yang merupakan sebahagian daripada keluarga kami."Bagi mengelakkan sekatan yang tidak adil lagi, Persekutuan Bola Sepak Ecuador berasa bertanggungjawab untuk tidak menyenaraikan Byron Castillo Segura dalam senarai akhir yang telah diserahkan kepada FIFA."

Castillo tampil lapan kali dalam kempen kelayakan zon Amerika Selatan untuk membantu Ecuador menamatkan saingan di tempat keempat yang merupakan slot terakhir kelayakan automatik.

Peru menduduki tempat kelima dan dikalahkan 4-5 oleh Australia menerusi penentuan sepakan penalti berikutan buntu tanpa jaringan dalam aksi play-off di antara benua, manakala peluang Chile yang berada di tempat ketujuh sudah tertutup sepenuhnya.

Ecuador akan menyusuli pertembungan membuka tirai menentang Qatar, Isnin depan, dengan bertemu Belanda dan Senegal dalam Kumpulan A.