Xavi percaya Lionel Messi akhirnya boleh memenangi Piala Dunia di Qatar, meletakkan Argentina di samping Brazil sebagai pilihan untuk menjulang trofi itu.

Messi paling hampir menjadi pemenang Piala Dunia apabila Argentina ditewaskan oleh Jerman pada perlawanan akhir 2014.

Tujuh anugerah Ballon d'Or yang belum pernah berlaku sebelum ini menggariskan kehebatan individu Messi, tetapi dia gagal memperoleh gelaran bersama pasukan yang paling berharga.

Memenangi Copa America bersama Argentina tahun lalu memberikannya gelaran utama pertama dalam bola sepak antarabangsa senior, dengan Argentina mengatasi Brazil di Maracana dalam perlawanan akhir.

Kini, pada usia 35 tahun, dan dalam Piala Dunia terakhirnya, kapten Argentina, Messi kembali dan bekas rakan sepasukan di Barcelona, ​​Xavi, menilai peluang Albiceleste.

"Argentina dan Brazil selangkah di hadapan pasukan lain," kata Xavi.

“Saya melihat mereka sangat kuat sebagai satu pasukan, juga dengan pemain individu, fizikal dan dari segi taktik dan strategi juga, mereka adalah dua pasukan yang hebat.

"Saya fikir mereka selangkah di hadapan beberapa pasukan Eropah terbaik sekarang. Tetapi dalam Piala Dunia anda tidak boleh tahu. Segala-galanya boleh menjadi rumit."