Didier Deschamps mahu Raphael Varane dan Paul Pogba membuktikan mereka boleh menyumbang di Qatar 2022 selepas mengumumkan dia tidak akan membawa mana-mana pemain yang cedera ke Piala Dunia.

Ketua jurulatih skuad Perancis itu berkata setiap pemain yang pergi ke pusingan akhir, di mana Les Bleus akan mempertahankan gelaran yang dimenangi di Russia, mesti dapat menyumbang dengan segera.

Bek tengah Manchester United Varane dijangka tidak akan bermain bola sepak kelab sehingga pusingan akhir Qatar 2022 berlangsung, selepas mengalami kecederaan kaki, manakala Pogba kembali berlatih bersama Juventus selepas pembedahan lutut tetapi tidak akan tergesa-gesa kembali beraksi.

"Ia cukup jelas," kata Deschamps. “Saya tidak pernah memulakan pertandingan besar dengan pemain yang cedera, walaupun ada beberapa pemain yang boleh beraksi seperti Edisi 2018 dengan bek sayap kami iaitu Benjamin Mendy dan Djibril Sidibe.

"Mereka telah sembuh. Selepas itu, ia mengenai tahap kondisi pemain itu. Dan antara masa saya membuat senarai dan apa yang telah berada dalam perancangan pasukan.

"Tetapi meninggalkan untuk satu pertandingan besar dengan pemain yang belum bersedia, ia sudah mengambil perhatian terlalu banyak. Saya berpendapat kami akan ke Qatar dengan barisan terbaik dan mampu memberikan khidmat kepada pasukan."


Pogba masih menunggu untuk memberi impak bersama Juventus, setelah menyertai semula kelab gergasi Serie A dari Manchester United itu.

Terdapat kemahuan yang kuat daripada Deschamps untuk pemain tengah itu berada dalam pesawat ke Qatar, dan Pogba mungkin kembali beraksi bersama kelab dalam beberapa minggu akan datang.