Olivier Giroud berharap untuk mengikuti pimpinan Zlatan Ibrahimovic dengan bermain di peringkat elit untuk beberapa tahun lagi, sambil menyasarkan tempat dalam skuad Perancis bimbingan Didier Deschamps untuk Piala Dunia di Qatar.

Giroud menjaringkan gol ketika Milan meraih kemenangan 3-2 ke atas seteru Inter Sabtu lalu, gol ke-13 dalam hanya 25 permulaan Serie A untuk Rossoneri.

Pemain berusia 35 tahun itu menandatangani kontrak awal dua tahun apabila dia berpindah ke Itali pada Julai 2021, tetapi berminat untuk terus bermain selepas akhir musim ini dan telah mendapat ilham untuk terus dahaga seperti rakan sepasukan, Ibrahimovic.

Bercakap kepada Telefoot, Giroud berkata: "Saya masih mempunyai motivasi dan keazaman. Saya fikir keadaan minda adalah penting pada usia saya.

"Saya ingin terus beraksi, tetapi hanya jika badan saya membenarkan saya.

"Saya sedang berbincang dengan Ibra. Baginya ia adalah sama, Zlatan masih lapar."

Ibrahimovic, 40, menjaringkan lapan kali ketika Milan menamatkan penantian 11 tahun untuk Scudetto musim lalu, setelah turut merampas 14 gol dalam 29 penampilan apabila Rossoneri kali terakhir dinobatkan sebagai juara Itali pada 2010-11.


Giroud, yang hanya kurang tiga gol untuk menyamai Thierry Henry sebagai pemain paling prolifik dalam sejarah Les Bleus, telah menjaringkan dua gol antarabangsa pada 2022, dan berminat untuk beraksi di Piala Dunia ketiganya pada akhir tahun ini.

"Saya tidak tahu apa-apa secara jujur, juga kerana saya bukan jurulatih. Tetapi jelas sekali beraksi di Piala Dunia adalah sasaran saya," katanya.

"Dengan sejarah saya bersama Perancis, berpeluang bermain Piala Dunia ketiga adalah satu peluang. Saya fikir, jika itu bukan gol, ia akan menjadi karut.

“Matlamat nombor satu ialah kehidupan seharian bersama Milan, bersama Perancis adalah bonus."