Ketua Eksekutif Brighton dan Hove Albion, Paul Barber, yakin pasukannya dapat mengekalkan Alexis Mac Allister, walaupun pemain tengah itu menjadi sasaran gergasi Eropah selepas memainkan peranan besar dalam kemenangan Piala Dunia Argentina.

Mac Allister memulakan enam daripada tujuh perlawanan Argentina di Qatar, termasuk kemenangan penentuan penalti Ahad lalu menentang Perancis di Stadium Lusail dalam perlawanan akhir mendebarkan yang berakhir 3-3 selepas masa tambahan.

Pemain berusia 23 tahun itu melakukan bantuan jaringan Angel Di Maria pada penghujung gerakan pasukan yang hebat yang meletakkan Argentina dua gol pada separuh masa pertama, setelah turut membuka jaringan dalam perlawanan kumpulan terakhir yang mesti dimenangi pasukannya menentang Poland.

Mac Allister menandatangani perjanjian baharu dengan Brighton pada Oktober, dengan pilihan untuk kelab itu melanjutkannya setahun lagi, dan Barber tidak menjangka bekas pinjaman Boca Juniors itu akan berhijrah dalam masa terdekat.

"Kami sedang mengusahakan kontrak baharu untuk Alexis menjelang Piala Dunia," kata Barber kepada talkSPORT. "Kami bertemu bapa Alexis [Carlos] beberapa kali. Dia sendiri bermain untuk Argentina bersama [Diego] Maradona, jadi ada sejarah keluarga yang hebat untuk bermain untuk negara mereka.

“Seperti yang selalu kami katakan, apabila pemain melakukannya dengan baik, apabila profil mereka meningkat, akan sentiasa ada minat terhadap mereka. Ini tidak akan berbeza; Alexis tidak berbeza. Terdapat minat terhadapnya sebelum Piala Dunia dan saya pasti akan ada lebih banyak minat terhadapnya selepas itu.

"Apa yang boleh kami lakukan dalam situasi di mana anda mempunyai aset yang hebat ialah mencuba dan melindungi diri anda sebaik mungkin. Kami telah melakukannya dengan beberapa pemain dan kakitangan kami sejak beberapa tahun lalu, dan itu sahaja yang boleh anda lakukan. dalam situasi ini. Kami berharap Alexis akan terus bermain untuk kami musim ini."