Angel Di Maria telah dihembus semangat baru dengan kejayaan Piala Dunia bersama Argentina, yang dilihat oleh Massimiliano Allegri sebagai berita baik untuk Juventus.

Di Maria memainkan peranan utama dalam kemenangan epik akhir negaranya menentang Perancis Ahad lalu.

Pemain sayap itu memenangi penalti untuk gol pembukaan Lionel Messi, kemudian menambah gol kedua sebelum digantikan ketika perlawanan kelihatan sudah dikawal rapi Argentina.

Perancis bangkit untuk mencapai penentuan sepakan penalti berikutan keputusan seri 3-3, tetapi Messi dan penjaga gol, Emiliano Martinez, mengetuai pasukan bimbingan Lionel Scaloni untuk kemenangan yang sudah lama ditunggu-tunggu.

Di Maria telah kembali ke barisan Argentina untuk pameran Stadium Lusail setelah kehilangan tempat dalam kesebelasan utama berikutan kecederaan pada peringkat kumpulan.

Ia adalah kisah yang sama untuk pemain berusia 34 tahun itu di peringkat kelab musim ini, menyertai Juve sebagai ejen bebas tetapi menyaksikan hanya 246 minit aksi Serie A sebelum Qatar 2022.

Jurulatih Bianconeri, Allegri optimis kini, bagaimanapun, dengan Di Maria menyertai skuad Argentina oleh rakan kelab, Leandro Paredes.

"Pastinya mereka teruja dengan kemenangan Piala Dunia ini," kata Allegri.


"Dan mereka sihat daripada segi fizikal, yang merupakan perkara yang paling penting, terutamanya untuk Di Maria, yang mempunyai beberapa masalah pada bahagian pertama musim ini."

Kecergasan Di Maria jauh daripada satu-satunya masalah Juve, dengan anak buah Allegri tersingkir daripada Liga Juara-Juara pada peringkat kumpulan dan ketinggalan 10 mata daripada rentak Serie A.

Tetapi jurulatih berkata, "Kami perlu bersedia dengan baik dan kembali ke suasana kejuaraan dengan segera, kerana dari 4 Januari hingga 5 Jun, kami tidak akan berhenti.

"Kami perlu berada di tahap terbaik dalam mencuba bermain 36 perlawanan, yang bermakna layak ke final Liga Europa dan ke final Coppa Italia."